در رابطه با پسر خدا بودنِ عیسی، گاه مسیحیان و غیرمسیحیان سؤالات متفرقهای مطرح میکنند که ذیلاً به طرح و پاسخگویی آنها میپردازیم:
آیا عیسی را مسیحیان به این مقام رساندند
بعضی ممکن است تصور کنند که عیسی خودش هیچگاه ادعای الوهیت نکرد، بلکه این پیروانش بودند که او را به این مقام رساندند. به پندار ایشان، عیسی انسان فرهیختهای بود که به کمالات و کرامات دست یافته بود، و چون پیروانش تعالیم و معجزات او را دیدند، بعد از وفاتش بهمرور زمان او را به مرتبت الهی رساندند.
برای پذیرش چنین تصوری، نخست لازم است که معتقد باشیم که کتابمقدس فاقد اعتبار و اصالت است؛ بهعبارت دیگر، مطالب آن بازتاب واقعی و اصیل زندگی و تعالیم عیسی نیست، بلکه ساخته و پرداخته توهمات رسولان او، یا در بهترین حالت، تراوش شیدایی ایشان به مولایشان بود.
برای پاسخگویی به این مسأله، شما را به مطالعه بخشهای Aو Bمقالات این کانون دعوت میکنیم.
وقتی عیسی روی زمین بود، خدا کجا بود
با توجه به تعریفی که از تثلیث بهدست دادیم، پاسخ به این سؤال مشخص است. عیسی پسر خدا بود، یا بهعبارت فنی، او دومین اقنوم از تثلیث بود. وقتی پسر خدا انسان شد و بر روی زمین بود، خدای پدر و روحالقدس کماکان در همه جا حضور داشتند. خدا مطلقاً محدود به مکان و زمان نشد. خدا همه جا بود.
چرا عیسی دعا میکرد؟
بعضی از مسیحیان که آموزه تثلیث را بهدرستی درک نکردهاند، تصور میکنند که وقتی میگوییم عیسی خدا بود، منظورمان این است که در دورهای که مسیح بر روی زمین بود، خدا هیچ جای دیگری نبود. پس میپرسند که چرا عیسی دعا میکرد؟ به چه کسی دعا میکرد؟ آیا تظاهر میکرد تا فقط به شاگردانش بیاموزد که ایشان نیز باید دعا کنند؟
عیسی، پسر خدا، جسم شد و به زمین آمد. او انسان شد. در طول آن سالها، پسر خدا هم از الوهیت کامل برخوردار بود و از هم بشریت کامل. او بهعنوان بشر نیاز داشت که دعا کند، همانطور که نیاز داشت غذا بخورد و استراحت کند. درضمن، او در مقام پسر خدا، نیاز داشت به پدر مشارکت داشته باشد، همانگونه که در آسمان مشارکت داشت.
لذا وقتی عیسی دعا میکرد، واقعاً دعا میکرد. او با پدر خود که در آسمان بود، سخن میگفت.
تفاوت معنی کلمات «خدا» و «خداوند» چیست؟
بعضی گمان میبرند که کلمات خدا و خداوند یک معنی میدهند. اما باید دانست که کلمه خداوند در اصل بهمعنی ارباب و صاحب است. در ادبیات کلاسیک فارسی، کلمه خداوند در همین معنا بهکار رفته است.
خدا هم خدای ماست و هم خداوند ما. یعنی او هم خالق ماست و هم ارباب و صاحب و مولا و سَروَر ما.
در عهدجدید، عیسی مسیح، «خداوند» خوانده شده است. کاربرد این اصطلاح برای مسیح دو معنی میداده است. در وهله اول، همان معنی ارباب و مولا و سَروَر را ادا میکرده است. وقتی رسولان و سایرین او را خداوند صدا میکردند، در واقع او را پیشوا و سرور خود اعلام میکردند.
اما، در کابردِ خاصِ کلمه «خداوند» برای مسیح، این اصطلاح به الوهیت او نیز اشاره دارد. در این معنا، این اصطلاح او را «خدا» اعلام میدارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر