نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ
انجیل متی فصل 5 آیات 38- 42 به پرهیز از انتقام اختصاص دارد. مسیح فرمود:"شنیده اید که گفته شده:"چشم به عوض چشم و دندان به عوض دندان"، اما من به شما می گویم به کسی که به تو بدی می کند، بدی نکن و اگر کسی بر گونه راست تو سیلی می زند، گونه دیگر خود را به طرف او بگردان..."
عیسی اصل قصاص را نفی نمی کند، چرا که اصلی است درست و واقعی. "چشم به عوض چشم و دندان به عوض دندان" دستورالعمل هایی بود مخصوص قضات قوم اسرائیل (تثنیه فصل 19 آیات 17- 18). در عهد عتیق، این حکم شریعت مانع می شد تا اجرای قانون توسط شخص انجام شود. مثلا اگر در منازعه میان دو نفر، یکی از طرفین چشمش را از دست می داد، زمینه برای قتل و انتقام شخصی فراهم می گردید. در حالی که خداوند حدود کیفر را مشخص کرد:"چشم به عوض چشم". بنابراین این اصل به محاکم قضایی تعلق دارد و نباید در روابط شخصی به کار برده شود.
در آیه بعد مسیح می گوید:"اما من به شما می گویم به کسی که به تو بدی می کند، بدی نکن". فرمان مسیح نشان می دهد که روابط شخصی ایمانداران مسیحی باید بر اساس محبت استوار باشد، نه بر پایه سیستم قضایی. وظیفه مسیحیان این است که انتقام پرهیز کنند. عیسی از ما نخواسته که شخص خاطی را شریر قلمداد نکنیم و شرارتش را نادیده نگیریم. آنچه او از ما خواسته این است که انتقام نگیریم.
شاید درک این نکته برای برخی از خوانندگان آسان نباشد، اما به یاد بیاورید وقتی در حین رانندگی هستید و متوجه صدای آژیر چراغ گردان اتومبیل پلیس می شوید، درمی یابید که پلیس شما را تعقیب می کند، پس فورا در کنار جدول خیابان توقف می کنید و با احترام و لبخند به سئوالات پلیس پاسخ می دهید. ولی اگر به هشدار پلیس بی توجهی کنید، چه اتفاقی رخ می دهد؟ ممکن است همان روز راهی بازداشتگاه شوید، و یا در اثر تیراندازی پلیس ها، زخمی شوید یا حتی جان خود را از دست بدهید.
فرض کنید در محل کار، همکارتان مرتکب اشتباهی کوچکی شده، ولی شما را مقصر معرفی می کند. اگر علی رغم دفاع از خود٬ مدیر از همکار خاطی تان حمایت کرد٬ شما می توانید موضوع را زیاد جدی نگیرید و به کارتان ادامه دهید و یا این که با مدیرتان به بحث و مشاجره بپردازید و سپس درصدد انتقام از همکارتان برآیید. نتیجه چه خواهد شد؟ مسئولان شرکت و همکاران را به خودتان بدبین می سازید و با ادامه کشمکش ممکن است همان روز شغل تان را از دست بدهید.
هر کدام از ما مواردی را به یاد می آوریم که با تحمل و پرهیز از انتقام، مانع از ایجاد مشکلات بیشتر و حتی وقوع فاجعه شده ایم. متاسفانه صفحه حوادث روزنامه ها پر است از گزارش جنایات افرادی که نخواستند تحمل و شکیبایی از خود نشان دهند.
فرمان مسیح تصویری از شخصی ضعیف به دست نمی دهد که قادر به دفاع از خود نیست، بلکه تصویر فرد نیرومندی را ترسیم می کند که چنان محبتی نسبت به دیگران دارد که از هرگونه انتقام چشم پوشی می کند.
هم چنین مقصود مسیح از پرهیز از انتقام آن نبود که بی عدالتی، بی انصافی و شرارت گسترش یابد. اگر هدف خدا برقراری عدالت است، بایستی محبت واقعی، نیکویی را نشان دهد. مثلا تاسیس سازمان هایی که از حقوق خانواده، زنان، کودکان و افراد آسیب پذیر جامعه دفاع و حمایت می کند و یا قانونگزاران را وامی دارد تا به اصلاح برخی از قوانین مبادرت نمایند. رجوع به وکیل و استمداد طلبیدن از پلیس و سیستم قضایی نه فقط گناه محسوب نمی شود، بلکه به اجرای عدالت و امنیت در زندگی شما، منطقه مسکونی و محل کارتان می انجامد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر