بررسی ده فرمان ریچارد داوکینز (ملحد انگلیسی) بخش دوم
نویسنده مقاله: مهران پورپشنگ
در ده فرمان داوکینز، خداوند عادل و مقدس جایی ندارد، بلکه این انسان است که با تصمیم و اراده اش می کوشد تا به اخلاقیات دست یابد. برخی از فرمان های داوکینز را بررسی می کنیم:
فرمان پنجم: زندگی ات را با حس شادی و شگفتی همراه کن.
کتاب مقدس همواره ما را تشویق می کند تا شاد باشیم:"شادی دل مانند دارو شفابخش است" (امثال سلیمان فصل 17 آیه 22). هم چنین فرشته به چوپانان در بیابان ظاهر شدند و تولد مسیح را مژده ای مسرت بخش برای مردم جهان اعلان کردند (لوقا فصل 2 آیه 10). هم چنین در فیلیپیان فصل 4 آیه 4 می خوانیم:"در خداوند شاد باشید و باز هم می گویم شاد باشید". روح القدس این شادی الهی را به ما خواهد بخشید. وقتی روح القدس شادی الهی را عطا کند، بدین معنا است که خدا در ایماندار مسیحی سکونت دارد. مسیح ساعاتی قبل از دستگیری و اعدامش فرمود:" دل شما شاد خواهد گشت و هیچ کسی آن شادی را از شما نخواهد گرفت." (یوحنا فصل شانزدهم آیه بیست و دوم).
همان طور که می دانید در مسیحیت و کشورهایی که اکثر مردم آن مسیحی هستند، روزهای سوگواری و عزاداری برای مرگ مسیح و رسولان وجود ندارد. در کتاب مقدس، خداوند تعلیم و حکمی مبنی بر برگزاری سالگرد وفات یا شهادت پیامبران ارائه نداده است. اگر کسی حتی یک بار کتاب مقدس را خوانده باشد، بی تردید می داند که چنین حکمی از سوی خداوند وجود ندارد. وقتی پیامبر خدا این جهان را ترک کرد و نزد خدا رفت، سوگواری و عزاداری چه معنایی دارد؟ هنگامی که پیامبر زندگی ابدی خویش را در حضور خداوند آغاز نموده و بسیار شادمان است، چرا پیروان خداوند باید به گریه و عزاداری بپردازند؟ تردیدی نیست که نسلی که شاهد ظهور و فعالیت آن پیامبر بود، برای مدتی در غم و ماتم فرو می رود، اما به آن معنا نیست که تا دنیای فانی باقی است ما باید هم چنان به عزاداری ادامه دهیم. این نکته سبب معطوف شدن توجه ما به آن پیامبر خواهد شد و خدا در مرحله دوم قرار می گیرد. به همین دلیل است که حکم الهی "عزاداری برای پیامبران" در کتاب مقدس مشاهده نمی شود.
خدا در بهشت کاملا شاد است. بنابراین، کسانی که در بهشت به سر می برند، در شادی بی نهایت الهی زندگی می کنند. اگر در بهشت شاد نباشیم، به این معنا است که در جهنم هستیم. جهنم نمی تواند شادی را از بهشت برباید. در بهشت نگرش و احساسات کاملا تغییر یافته است. به عبارت دیگر، دیدگاه و احساسات انسان ها واکنشی است به محبت و لطف بی حد و حصر خداوند.
شکی نیست که این فرمان داوکینز از سخنان سلیمان و پیام فرشته به چوپانان برگرفته شده است: شادی و شگفتی. داوکینز، کریسمس و سخنان فرشته را از دوران کودکی به خوبی می شناسد.
فرمان ششم: همواره بکوش تا چیزهای تازه ای بیاموزی.
مسیحیان از قرن اول میلادی تا امروز با واژه "شاگردی" کاملا آشنا هستند. شاگردی به معنای "فراگیری" است. به عبارت دقیق تر، یک شاگرد مسیح همواره می کوشد تا چیزهای تازه ای بیاموزد. کلام خداوند ما را تشویق می کند تا درباره چیزهایی فکر کنیم که پاک و زیباست (فیلیپیان فصل 4 آیه 8). اما چه چیزی را باید آموخت؟ ذهن خود را امتحان کنید و ببینید چه چیزهایی را از تلویزیون، اینترنت، کتاب، فیلم و مجله در ذهن خود نگه می دارید. ذهن خود را از چیزهای زیانبار پاک کنید و اطلاعات سالم را جایگزین آن ها کنید.
فرمان هفتم: همه چیز را بیازما. همواره باورهای خود را با واقعیات مورد بررسی قرار بده و آماده باش تا حتی عزیزترین باورهایت را که با واقعیت مغایر است، کنار بگذاری.
این فرمان دقیقا همان نکته ای است که پولس به مسیحیان تعلیم داد:"به دقت به تعالیم و پیام های گوش فرا دهید و اگر تشخیص دادید که از جانب خدا هستند، آن ها را بپذیرید" (اول تسالونیکیان فصل 5 آیه 22).
فرمان هشتم: هرگز به دنبال سانسور کردن خود و یا دوری جستن از مخالفانت نباش. همواره به دیگران حق بده تا مخالف تو باشند.
به عنوان ایماندار مسیحی، مخالفانی راکه تصدیق می کنند مقاومت شان مانعی بر سر راه ایمان آوردن است، تحسین می کنم. این اقرار آنان ثابت می کند که به خدا کاملا بدبین نیستند و نور حقیقت الهی را در ذهن خود مشاهده می کنند.
فرمان نهم: عقاید خود را به طور مستقل و بر مبنای خرد و تجربه خود انتخاب کن. اجازه نده تا دیگران تو را به پیروی کورکورانه بکشانند.
این فرمان نیز همان نکته ای است که مسیح به آن اشاره کرد:"با آنان (رهبران مذهبی یهود که مخالف تعالیم مسیح بوده اند) کاری نداشته باشید. ایشان کورهایی هستند که عصاکش کورهای دیگر شده اند. پس هر دو در چاه خواهند افتاد" (متی فصل 15 آیه 14).
فرمان دهم: همه چیز را سئوال کن.
این حکم مشابه فرمان هشتم داوکینز است. این همان روشی معمول مسیح بود که به هنگام تعالیمش به کار می برد: هم خودش از مخاطبان و مخالفانش سئوال می پرسید و هم مخاطبین خود را وامی داشت تا از او سئوال نمایند ( برای مثال: متی فصل 17 آیه 25، مرقس فصل 2 آیات 8-9، مرقس فصل 3 آیه 4، لوقا فصل 10 آیات 25-26).
این بررسی اجمالی نشان داد که علی رغم مخالفت داوکینز با مسیحیت، اساس نگرش اخلاقی او از متن کتاب مقدس اخذ گردیده است. به عبارت دیگر، داوکینز مانند بسیاری از مخالفان، نگرش مسیحیت را تکذیب یا کتمان می کند، در حالی که در پشت پرده زندگی اش عمیقا به اصول اخلاقی کتاب مقدس احترام می گذارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر